17. 9. 2013

Česká nezisková organizace Arnika vytvořila nový výukový kurz na Internetu s názvem Tak to tedy ne!

Výukový kurz je součástí širšího projektu Zapojme.se zaměřeného na posílení aktivních občanů a rozvoj dobrovolnictví. Kurz Arniky nabízí zdarma 25 lekcí o právu na informace, účasti veřejnosti v rozhodování, činnosti radnic a plánování kampaní. Lekce z fiktivního městečka Dobrovody budou všem občanům k užitku.

Ve výukovém kurzu se objeví tato témata: Fungování a řízení spolku a právní záludnosti při zakládání, Co občas může, smí a musí, Jak pracovat s médii, Jak nápad efektivně proměnit v akci, Kde na to vzít, Vše o dobrovolnictví, Jak rozproudit vaši obec.

Cílem portálu Zapojme.se je inspirovat co nejvíce lidí k aktivnímu zapojení do místního dění. Kromě zmíněného e-learningu portál nabízí aktivním občanům také bezplatné celodenní workshopy. Na nich se naučíte, jak získávat informace, vyznat se ve správních řízeních, rozumět zákonům, umět jednat s úředníky. Dozvíte se, jak ovlivnit územní plán a co můžete chtít po zastupitelích.

Projekt nabízí také tzv. mentoring, totiž konzultace pro neziskové organizace a neformální občanské iniciativy.

Pro Českou televizi se právě natáčí dva dokumentární filmy s titulem Zapojme.se a sedmidílný seriál kratších pořadů o zajímavých příkladech lidí, kteří se do dobrovolné práce pro místní komunitu již pustili.