3. 9. 2015

V noci z úterý na středu 2. září se zastupitelé a zastupitelky zvolení za Stranu zelených a Českou pirátskou stranu do Zastupitelstva Prahy 5 rozhodli vypovědět koaliční smlouvu uzavřenou v říjnu 2014. Dnešní lživá oficiální tisková zpráva radnice o tom, že rozpad koalice nehrozí, jen důvody k vypovězení koaliční smlouvy akcentovala.

image

Jako hlavní a dlouhodobý problém efektivní spolupráce v koalici byla vyhodnocena nekomunikativnost starosty Radka Klímy (TOP09), který se díky svým osobním problémům naplno nevěnuje práci pro městskou část. Za zásadní problém zelení zastupitelé vnímají fungování procesu veřejných zakázek, nakládání s majetkem, neadekvátní čerpání rezervy rozpočtu a reorganizaci úřadu, která paralyzovala jeho chod.

Členská schůze Strany zelených na Praze 5 se shodla, že další fungování stávající radniční koalice není možné a souhlasila, aby zelení zastupitelé a zastupitelky koalici bezodkladně vypověděli a jednali o novém uspořádání, které vytvoří větší prostor pro realizaci programu Strany zelených. Na následné schůzi zastupitelského klubu SZ s podporou ČPS bylo jednomyslně schváleno usnesení vystoupit ze stávající koalice. Zároveň se klub připojil k memorandu o spolupráci se politickými subjekty ANO 2011, ODS, Patrioty a potenciálně s KDU-ČSL.

Lukáš Budín, 1. zástupce starosty a předseda SZ na Praze 5 k tomu říká: „Považujeme za naprosto nepřijatelné, že na radničním webu byla zveřejněna oficiální TZ, která bez vědomí našeho klubu sděluje, že rozpad koalice nehrozí a dokonce je prezentováno stanovisko SZ, aniž by o tom SZ věděla. Ptám se, pro koho pracuje tiskové oddělení radnice. Rozhodně ne pro obec. Navíc během dne byli neoficiálně informováni zástupci všech koaličních stran o našem odchodu z koalice. Tento bezprecedentní krok beru za pomyslný hřebíček do rakve této koalice.  Právě praktiky tohoto druhu nás vedly k tomuto kroku.“

Ostatní koaliční partneři (TOP09, ČSSD a KDU-ČSL) odmítli přistoupit na výhrady, které jim byly sděleny na jednání před 14 dny.

Oficiální TZ radnice ZDE.