22. 8. 2014

(Praha 22. 8. 2014 – Tisková zpráva ZO Strany zelených Praha 5) Strana zelených odmítá další snahu o tzv. „rekultivaci“ skládky Motol, která by znamenala pouze navážení sutě a navýšení výšky skládky o další metry. To by mělo negativní dopad na veřejné zdraví obyvatelstva, na hlučnost, prašnost a celkovou kvalitu života. Hrozí zároveň i nebezpečí sesuvu zeminy. V neposlední řadě je projekt v rozporu s vyhláškou hl. města Prahy o celoměstském systému zeleně a porušuje i stávající Zásady územního rozvoje (ZUR). Snahy o prosazení tohoto projektu však podporuje vedení HMP, tedy celopražská TOP09, která se snažila v minulosti udělit výjimku či odsvěřit pozemek Praze 5. Smíchovská radnice se totiž jasně vyjádřila proti „rekultivaci“ skládky a vypověděla nevýhodnou smlouvu se společností EkoMotol.

Zelení zásadně nesouhlasí s dalším podezřelým pokusem „rekultivace“ skládky v Motole, protože ta by ve výsledku přinesla vytvoření umělého a nepřirozeného útvaru skládky terasovitě 20 – 30 metrů nad původním terénem. Došlo by nejenom k porušení krajinného rázu, ale i k reálnému nebezpečí sesuvu půdy.

Tatiana Konrádová, místopředsedkyně SZ v Praze 5 a dvojka kandidátky pro komunální volby k tomu říká:“ Navýšením výšky skládky kopce by došlo k zamezení proudění západních větrů do oblasti Košíř a Smíchova a nejenom obyvatelé Smíchova by se začali v pražské kotlině dusit. Navíc stavební odpad z Prahy a jejího okolí by se vozil po dobu 8 let do oblasti vnitřního města. Oblast je určena ke sportu a rekreaci a je v těsné blízkosti přírodního parku Košíře-Motol. Odůvodnění skládky Rekultivací území je zavádějící, naopak skládka zamezí v době min. 8 let možnost jak krátkodobé tak střednědobé rekreace místních.

Erika Uchytilová, členka SZ a čtyřka na kandidátce dodává: “ Toto území by mohlo být zelenou spojkou mezi Ladronkou a přírodním parkem Košíře – Motol, má návaznost na areál BMX. MČ Praha 5 zde sportovní cyklistice přislíbila cca 2 mil. Dala by se využít jako rekreační oblast pro rodiče s dětmi, pejskaře a další. Navíc zvýšená doprava a množství kamionů by pak způsobilo po dobu 8 let navýšení již tak vysokého množství prachu a hladiny hluku a celkové snížení kvality života.

Předseda zelených v Praze 5 a lídr zelené kandidátky do voleb, Lukáš Budín, kritiku završuje: “ Je prapodivné, že na rekultivaci dlouhodobě tlačí Magistrát HMP, konkrétně politici TOP09, kteří si asi spočítali, že skládka zeminy je výnosný byznys, zvláště, když se za pronájem platí směšné peníze. Záměr je navést sem, a to oficiálně, 1000 tun kubíků zeminy. Tedy zde se jedná o výdělek v řádu stamilionů a to asi leckdo neodolá a jindy pomalý Stavební úřad Prahy 5 pracuje v této záležitosti neuvěřitelně rychle. To, že záměr porušuje i pravidla pro územní plánování, tedy ZUR, je již jen další třešničkou na dortu. Vidina velkého zisku vedla pravděpodobně některé lidi na magistrátu ke snaze udělovat výjimky či odsvěřit pozemek Praze 5, a to především poté co se vedení této MČ rozhodlo vypovědět smlouvu s firmou EkoMotol a zarazit další navážení sutě na skládku. Z těchto a dalších důvodů jsem se rozhodl připojit k připomínkám k tomuto projektu v rámci EIA. “

Pro více informací prosím kontaktujte:

Mgr. Lukáš Budín
Předseda ZO SZ Praha 5