15. 9. 2020

Jaká témata spojená s přírodou a životním prostředí považujete na Praze 5 a 13 za klíčová?

Určitě problematiku likvidace zeleně v důsledku developerské zástavby. Ze stejného důvodu je ohroženo i Prokopské a Dalejské údolí a jeho ekosystém nebo stolová hora Vidoule. K otázce životního prostředí patří i práce s dešťovou vodu, kterou zatím stále jen necháváme stékat do kanálu.A to i v nově budovaných projektech. A stejně jako v celé Praze je k řešení doprava. Třeba chybějící rozvoj záchytných parkovišť na okrajích Prahy.

S jakými největšími problémy v oblasti územního rozvoje jste se setkal na Praze 5 a na Praze 13?

Zejména to, že nikdo neplánuje výstavbu komplexně. Všude se řeší jen stavba nových bytů, ale nikdo už neřeší, jestli po nastěhování nových obyvatel bude v dané lokalitě pro všechny dost lékařů, škol a školek nebo třeba míst pro relaxaci. Právo na důstojné bydlení přeci není jen o vlastnictví několika metrů čtverečních obestavěných betonem.

V Senátu jste se připojil k protestu proti plošnému rozhazování jedu Stutox, kterým se měli hubit přemnožení hraboši, v minulosti jste podpořil kampaň za zákaz kožešinových farem, nedávno jste podepsal petici za ukončení klecových chovů slepic a zasadil se o zpřísnění trestů za týrání zvířat. Jak důležitá je pro vás osobně ochrana přírody a zvířat?

Je důležitá. Jednak chci, abychom se k zvířatům chovali tak, jak si zaslouží. To, jak se která společnost chová k zvířatům, tptiž hodně vypovídá o ní samé. Nejbližší plán, který na tomto poli mám je větší ochrana lišek: jednak zákaz lovu norováním a také zavedení doby jejich hájení v měsících, kdy vychovávají mladé.

Za vaše hnutí Senátor 21 kandiduje do Senátu jako nezávislý mimo jiné sedlák Daniel Pitek, který  se dlouhodobě věnuje tématům jako obnova a pestré české krajiny, boj se suchem si jako hlavní téma zvolila Svatava Štěrbová, oba kandidují s podporou Zelených. Chcete tato témata v hnutí Senátor 21 dále rozvíjet?

Ano, chceme. Jsou to témata velmi důležitá pro život. Nezačneme-li se k přírodě a krajině chovat lépe, doplatíme na to. My sami a zejména naše děti.

Více o senátoru Láskovi a jeho prioritách: http://www.vaclavlaska.cz/priority
Volby do Senátu proběhnou 2. a 3. října 2020.